LIFE CityTRAQ

Pilootproject in Gent: Inrichting van zuurstofwijken en de evaluatie van schoolstraten en circulatieplannen

Stad Gent rolt diverse initiatieven uit met een focus op schoolstraten en mobiliteitsplannen. De stad meet enerzijds de impact van schoolstraten op de lokale luchtkwaliteit. Anderzijds wordt onderzocht hoe circulatieplannen geïmplementeerd kunnen worden. Verschillende sensoren worden ingezet om stikstofdioxideconcentraties te meten, met als belangrijkste doelstellingen:

1

Beoordeling van verschillende mobiliteitsplannen voor woonwijken

2

Opbouwen van een draagvlak voor schoolstraten in Gent

3

Verbetering van de monitoring van luchtkwaliteit in mobiliteitsplannen

©Stad Gent

©Stad Gent

Verbetering van de luchtkwaliteitsmonitoring van wijkmobiliteitsplannen in Gent​

De impact van alle wijkmobiliteitsplannen op de luchtkwaliteit wordt gemonitord met passieve NO2 samplers. De betrouwbaarheid van passieve samplers is hoog, maar het potentieel om burgers te betrekken is eerder laag door het gebrek aan transparantie en de lange wachttijd voor labresultaten. Binnen CityTRAQ onderzoekt Gent of sensoren gebruikt kunnen worden als alternatief voor passieve samplers om de impact van mobiliteitsmaatregelen op de luchtkwaliteit te evalueren. Daarom werden NO2-sensorkasten geïnstalleerd in de wijk Dampoort/Oud-Gentbrugge. Vaste NO2-sensoren meten op minstens 10 locaties in de wijk, vanaf 4 maanden voor de implementatie van het mobiliteitsplan tot minstens 6 maanden erna. 

Doelstellingen

 Inzicht in de effectiviteit en toegevoegde waarde van NO2-sensoren in de context van het monitoren van mobiliteitsinterventies

Zorgen voor meer transparantie in het evaluatieproces van beleidsmaatregelen

Draagvlak voor beleidsmaatregelen vergroten

Draagvlak creëren voor schoolstraten in Gent via luchtkwaliteitsmonitoring

De reeds bestaande schoolstraataanpak van de stad Gent wordt van begin tot eind verrijkt met een luchtkwaliteitsperspectief, gecentreerd rond participatieve NO2-metingen. Deze metingen zullen lopen voor minstens 4 maanden en worden uitgevoerd met passieve samplers en sensoren in en nabij een schoolstraat (bij de schoolingang, drop offzone, achtergrondlocatie en een vergelijkbare straat zonder beïnvloed verkeer). Realtime luchtkwaliteit wordt ook gevisualiseerd op een scherm bij de ingang van de school. Deze metingen en visualisatie zullen worden gebruikt om draagvlak te creëren voor schoolstraten en gedragsverandering teweeg te brengen.

©Stad Gent

©Stad Gent

Doelstellingen

De bestaande schoolstraataanpak verrijken met informatie over luchtkwaliteit en de realtime meetresultaten visualiseren bij de schoolpoort

Draagvlak en betrokkenheid voor schoolstraatinterventie vergroten

Aanzetten tot gedragsverandering in de richting van duurzamer reizen

Bewustwording van stationair draaiende auto’s