Het LIFE CityTRAQ-project ontwikkelt twee nieuwe innovatieve tools om de luchtkwaliteit en leefbaarheid in stedelijke gebieden te verbeteren: een screening- en een scenariotool. Dankzij de tools zullen lokale besturen nauwkeurige gegevens over lokale luchtkwaliteit kunnen verzamelen en analyseren, en aangepaste scenario’s kunnen simuleren, wat moet helpen om een effectiever luchtbeleid te voeren.
Screeningtool voorzien voor lancering in maar 2025 De ontwikkeling van de screeningtool is momenteel volop aan de gang. Sinds augustus 2024 werkt een gespecialiseerd bedrijf aan een prototype dat luchtkwaliteitsgegevens efficiënt kan analyseren. Deze tool draait op de Azure Cloud van de Vlaamse Milieumaatschappij en is gericht op een verbeterde luchtkwaliteitsmonitoring. De eerste beelden van het ontwerp tonen veelbelovende functionaliteiten die gebruikers intuïtief de toegang geven tot gedetailleerde luchtkwaliteitsdata. De feedback van de Advisory Board werd meegenomen in de lopende ontwikkelingen.
Scenariotool met een nieuwe upgrade De scenariotool kreeg in april 2024 een waardevolle ‘upgrade’, waarbij de tool rekening houdt met het zogenaamde ‘street canyon effect’. Daarbij wordt de impact van smalle straten op de verspreiding van luchtvervuiling meegenomen in de simulaties. Dat resulteert in realistischere geografische patronen.
In juni 2024 besloot de VMM, op basis van een uitgebreide IT-analyse, om de huidige scenariotool van VITO te behouden en verder uit te breiden in plaats van deze te verplaatsen naar de VMM Azure Cloud. De VMM en de CityTRAQ-partners zullen later dit jaar verdere upgrades bespreken (co-creatie) om de nauwkeurigheid en functionaliteit van de tool te kunnen optimaliseren. De VMM zal de aanbestedingsprocedures daaromtrent verder opvolgen.
Dankzij deze ontwikkelingen blijft het CityTRAQ-project innoveren om steden te ondersteunen bij het aanpakken van luchtvervuiling en het verbeteren van de stedelijke leefomgeving.